przejdź do Sochaczew.pl
Sochaczew
266282 odwiedzin
Kamień w czajniku

Skąd się bierze kamień w czajniku i dlaczego?

Wody gruntowe, powierzchniowe i podziemne, będące źródłem wody wodociągowej są czynnikiem dla łatwo rozpuszczalnych w wodzie związków chemicznych. Woda zawierająca dwutlenek węgla wchodzi w reakcje ze składnikami skał przez które przepływa. Wzbogacona zostaje w związki węglanów i siarczanów wapnia i magnezu, jak również w mniejszych ilościach w chlorki, azotany i krzemiany tych metali, a także sole żelaza i sodu. Stężenie węglanu wapnia i magnezu w wodzie określa twardość wody. Im większa jego ilość, tym woda jest twardsza.

Za osadzający się kamień w czajniku odpowiedzialna jest twardości wody. Powstałe węglany są trudno rozpuszczalne i pod wpływem wzrastającej temperatury podczas gotowania wytrącają się w postaci białego osadu zwanego popularnie kamieniem. Woda w Sochaczewie jest średnio twarda, tak więc zjawisko odkładania się kamienia jest znane. Warto pamiętać, że twarda woda nie jest zagrożeniem dla naszego zdrowia, a samo zjawisko jest naturalne.

Informacje dotyczące twardości ogólnej wody w sochaczewskiej sieci wodociągowej znajdują się na stronie www. zwik.sochaczew.pl

Twarda woda zdrowsza niż miękka

„(…) Błędne jest przekonanie, że woda jest niedobra, bo odkłada się przy gotowaniu kamień w czajniku. – jak zapewnia na łamach miesięcznika „Aura” Tadeusz Wojtaszek, b. Główny Specjalista ds. Informacji Uzdrowiskowej Zespołu Uzdrowisk Krakowskich, członek prezydium Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego. - Miękka woda pozbawiona przede wapnia i magnezu jest dobra do pralek a nie dla organizmu człowieka!. Ludzie pijący twardą wodę tak jak np. Gruzini maja zdrowsze serca i żyją dłużej, a Finowie, którzy pili miękką wodę polodowcową najczęściej umierali nawet w młodym wieku na zawał serca. Według ostatnich statystyk również w Polsce obserwuje się, że mieszkańcy Polski południowo wschodniej, gdzie występuje twarda woda o podwyższonej zawartości magnezu i wapnia przeciętnie żyją dłużej. Pierwiastki te regulują również pracę nerek i co może nawet wyglądać paradoksalnie, zapobiegają tworzeniu się kamieni i złogów(…)”

Jony magnezu i wapnia pełnią bardzo ważną rolę w naszym organizmie: zapewniają prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego, wspomagają pracę serca, a także wzmacniają nasze kości. Twarda woda zawiera duże ilości tych dwóch biopierwiastków, które są potrzebne naszemu organizmowi, a podczas gotowania wytracają się one z wody. Suplementujemy je sobie w postaci różnych preparatów. Na pewno pijąc wodę wodociągową nikt sobie nie zaszkodzi a niedobory magnezu i wapnia w diecie można znacznie zniwelować pijąc wodę zawierającą te minerały, ponieważ są one bardzo dobrze z niej przyswajalne.

Udowodniono również, że miękka woda używana do gotowania warzyw, mięsa itd. zmniejsza zawartość magnezu i wapnia w żywności! Natomiast woda twarda zmniejsza straty składników odżywczych i zwiększa zawartość wapnia w żywności.

Dlatego też pij wodę prosto z kranu.  Nie gotuj!  Nie filtruj!

Nasza sochaczewska woda tzw. „ZWIKOWIANKĄ” jest często kontrolowana i spełnia wszystkie wymagania zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz  Światowej Organizacji Zdrowia. Jest przebadana, czysta mikrobiologicznie i zawiera naturalne składniki mineralne. Nie ma zatem czego się obawiać.

Wokół opisywanego w powyższym artykule zjawiska powstało dużo mitów.

Oto jeden z nich: Pijąc twardą wodę nabawimy się kamieni w nerkach

Prawda jest taka, że żadne badanie naukowe nie potwierdziło tej tezy. Twarda woda nie powoduje kamieni w nerkach. Tak naprawdę jest dużo bardziej wartościowa w kontekście spożywczym niż ta zmiękczona. 

Przyczyny kamicy nerkowej mają związek zazwyczaj ze spożyciem dużej ilości białka, rafinowanych węglowodanów, tłuszczów, soli kuchennej, warzyw będących źródłem kwasu szczawiowego jak rabarbar, szczaw, szpinak lub kapusta włoska. Powyższe produkty często przyczyniają się do powstawania kamieni w nerkach.

Obecność i spożycie osadu powstałego po przegotowaniu wody nie jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Oczywiście nie poleca się pić tego, co zostaje na dnie czajnika.

Osad choć sam w sobie nie jest szkodliwy, warto jednak go usunąć z czajnika, ponieważ kamień sprawia, że woda dłużej się podgrzewa.

Są specjalne środki do odkamieniania czajnika, ale najprościej, najtaniej i najbezpieczniej będzie to zrobić domowym sposobem z użyciem octu bądź kwasku cytrynowego. Ocet niestety pozostawia specyficzny zapach, aby się go pozbyć należy zagotować później kilka razy wodę w czajniku. Zamiast octu, możemy użyć kwasek cytrynowy! Tani, powszechny i skuteczny!

 

                        

wnętrze czajnika

przed odkamienianiem

po użyciu kwasku cytrynowego

 

 

A A A
12.08.2021
godz.08:44
 
kontakt